Nyhetsbrev 200320


Ulf Häggqvist 2020-03-20

Hej kamrater!!
Den här starten på ordförandeskapet i avdelningen var inget jag hade förväntat mig. Min ambition var (och är fortfarande) att vara ute så mycket som möjligt i verksamheten och träffa medlemmar och prata avtalsrörelse, fackliga frågor, väder o vind m.m. ja allt möjligt egentligen. Pappers är och ska vara ett medlemsnära förbund, det är vår styrka!!

Det har väl knappast undgått någon om det rådande läget i Sverige och världen med anledning av Coronaviruset. Och ingen vet hur det slutar.

Det är just därför jag inte kan vara ute i verksamheten i den utsträckning jag önskat. Risken att sprida eventuell smitta från avdelning till avdelning bli för stor.

För att sprida information tänker jag använda mig av hemsidan och styrelsens förlängda arm, skyddsombuden.

Skyddsombuden är otroligt viktiga, inte bara för det fantastiska jobb de gör för vår arbetsmiljö och säkerheten på vår arbetsplats, utan även för att sprida information och känna av läget ute på arbetsplatsen.

Så här kommer lite info om läget just nu:


Allmänt

Metsä Board följer löpande information och direktiv från folkhälsomyndigheten och regeringen och följer de direktiv som ges. Metsä Board har även vidtagit följande åtgärder:

 

Även Pappers har infört åtgärder p.g.a. virusets framfart:

 

Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen har av förståeliga skäl hamnat i skuggan av Coronaviruset, men det förhandlas fortfarande.

Känns som att vi har tappat lite ”momentum” som Leif Boork skulle ha sagt, så förhandlarna har en otacksam uppgift för närvarande.  

Det pratas om att prolongera (förlänga) nuvarande avtal i 6 månader.

OPO (Opartiska ordförande) ska komma med förslag närmaste dagarna då vi och IA (industriarbetsgivarna) står långt ifrån varandra både vad det gäller lön, villkor och avtalets längd.

IA vill skriva 3-årsavtal och vi 1-årigt avtal.

Än fast läget är tufft gäller det att vi visar facklig styrka och står på oss i våra krav och förbättringar av villkor eller åtminstone inte sämre villkor än idag med tanke på vad IA vill göra med våra lokalavtal.

 

Inkomstförsäkring

Under en tid har vi i förbundet jobbat med att ta fram förutsättningar för en inkomstförsäkring utan att behöva höja medlemsavgiften.

 

Är det några funderingar så är det bara att ringa eller mejila.

Ha det gott o sköt om er!!

Med vänlig hälsning, Ulf Häggqvist Ordförande i Pappers Avd143