Information och nyheter från Pappers avd 143
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

ID-stöld i din hemförsäkring

 


Pappers avd 143 2015-04-27

Polisen räknar med 60 000 ID-stölder i Sverige årligen.

Ändå fick landets största försäkringsbolag, Folksam, bara in cirka 3 000 förfrågningar som ledde till 550 återgärder i fjol.

– Det här är ett problem som bara växer. De ekonomiska drivkrafterna är enorma, då varje stulen identitet betingar mellan 450 och 500 kronor på den svarta marknaden på skurksajter på Internet, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

 


 

Enligt Erik Arvidsson är en av anledningarna till att Folksam får in så få anmälningar om ID-stöld att många är utsatta utan att veta om det.

– Det beror på att skurkarna har blivit mer sofistikerade. Numera vet de mera om personen vars identitet de stulit och begränsar till exempel kortköp till mindre summor i offrets egna bostadskvarter. På så sätt kan de hålla på i månader utan att bli upptäckta. Då ID-stölden till sist upptäcks vet alldeles för få drabbade att de är skyddade via hemförsäkringen, säger Erik Arvidsson.

I Folksams hemförsäkring finns nämligen möjligheten att kontakta en support, dygnet runt, som hjälper till att förebygga, upptäcka och begränsa skadeomfattningen vid ID-stöld.

– En ID-stöld blir för många en tröstlös och tragisk följetong utan slut. Och det är nog tyvärr så att många sliter med detta själva när de har möjlighet att få stöd och hjälp via försäkringen utan självrisk, säger Erik Arvidsson.

I dag utsätts viktiga myndigheter, storbanker och försäkringsbolag för nätattacker varje sekund under dygnet i syfte att fiska efter identitetsuppgifter. Samtidigt rapporterar Ekobrottsmyndigheten, EBM, om en explosiv utveckling på området. Antalet inkomna misstankar om osann utsaga eller förfalskning, till exempel att kapa någons identitet eller använda identitetshandlingar som köpts på den svarta marknaden, har exploderat från 350 under 2012 till 2 209 i fjol. Samma gäller för bedrägerier och förskingring, från 2 705 misstankar 2012 till 11 194 i fjol.

– Till grund för den statistiken ligger många falska bolag, som startats med stulna identiteter, som skickar falska fakturor, säger Erik Arvidsson.

Hur mycket som ID-stölderna kostar samhället finns det inga bra beräkningar på för närvarande, enligt Erik Arvidsson.

– Det är svårt att precisera, då brotten har genomgripande effekter i hela samhället. En annan viktig aspekt är att det tär på medborgarnas förtroende för vårt samhälle.

Hur samhället bör angripa problemet har Erik Arvidsson ingen patentlösning på. Men som privatperson kan man i alla fall hålla ögonen på vissa faktorer, anser han.

– Vi ger våra kunder råd om att vara noga med att skydda sitt personnummer, gärna skaffa lås till sin brevlåda och – självfallet – vara mycket försiktig med alla personuppgifter på internet, säger Erik Arvidsson.

Goda råd för att undvika ID-stöld:

·       Lämna inte ut ditt personnummer utan att veta vad det ska användas till.

·       Riv sönder papper som innehåller personuppgifter innan du slänger dem.

·       Riv bort dina personuppgifter från papper som du lämnar till återvinning.

·       Lämna inte ut personliga uppgifter via telefon, internet eller e-post om du inte med säkerhet vet vem du har att göra med.

·       Skriv in den webbadress du vill besöka istället för att klicka på länkar som skickas i e-post.

·       Byt till en låsbar brevlåda.

·       Reser du bort en längre tid är det bäst att eftersända eller be en vän ta in din post.

·       Lämna inte ut alltför detaljerad information om dig själv på Facebook och liknande sociala nätverk.

·       Folksams hemförsäkring erbjuder omfattande hjälp, om man skulle råka ut för en ID-stöld (supporten träffas på 0771-19 00 01, dygnet runt).

             Aktuellt att se över din pension ???

Ring 072-5826491 Malin Edlund certificerad rådgivare och boka tid och plats för en genomgång av facketsförsäkringar för dig och dina närmaste.


Tipsa en vn Skriv ut
Kalender
Tipsa redaktionen

--------------------------------------

KONTAKT
--------------------------------------


Facebook

--------------------------------------
--------------------------------------


Medlemsshop

Renta


--------------------------------------
Mest lästa
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Pappers avdelning 143
Ansvarig utgivare:   Kristina Sjöblom
Webmaster:   Kristina Sjöblom
Redaktion:   Erik, Ulf, PA, Kristina
Torsdagen den 22 februari 2024 - klockan 21:29